Kimler Işsiz Sayılır ?

Nursa

Global Mod
Global Mod
Kimler İşsiz Sayılır?

İşsizlik, ekonominin önemli göstergelerinden biridir ve bireylerin yaşam standartlarını etkileyen bir durumdur. Ancak, işsizlik tanımı ve kimlerin işsiz sayılacağı konusu bazen kafa karıştırıcı olabilir. İşsizliği anlamak için öncelikle işsizliğin tanımını ve kimlerin işsiz sayıldığını netleştirmek gerekir.

İşsizlik Tanımı

İşsizlik, iş arayan fakat çalışmaya başlayamayan bireylerin oluşturduğu bir durumdur. Bir kişi, işsiz olarak kabul edilmesi için genellikle birkaç kriteri karşılamalıdır. Bu kriterler arasında aktif olarak iş aramak, iş arama sürecinde olmak ve çalışma kapasitesine sahip olmak bulunur.

Kimler İşsiz Sayılır?

İşsiz sayılacak bireyler genellikle şu kriterleri karşılamalıdır:

1. **Aktif İş Arayanlar**: İşsiz sayılmak için, bireylerin iş arama sürecinde olması gerekir. İş arayan kişi, iş bulma amacıyla aktif olarak başvurular yapmalı, iş ilanlarını takip etmeli ve iş görüşmelerine katılmalıdır.

2. **Çalışmaya Hazır Olma**: İşsiz olarak kabul edilen bireyler, çalışmaya fiziken ve ruhen uygun durumda olmalıdır. Sağlık sorunları nedeniyle çalışamayacak durumda olan bireyler, işsiz olarak sayılmayabilir.

3. **İşletmelerin Kapalı Olması Durumu**: İş arayan bir kişi, iş arama sürecinde olan fakat mevcut ekonomik koşullar veya kriz nedeniyle iş bulamayan bireyleri kapsar. Bu durumda kişi, iş bulma şansı olmadan iş arama sürecinde olabilir.

4. **Eğitim Durumu**: Eğitim gören veya belirli bir eğitim sürecine dahil olan bireyler genellikle işsiz sayılmaz. Ancak, eğitim tamamlandıktan sonra iş arama sürecine geçtiklerinde işsiz olarak kabul edilirler.

5. **Kısa Süreli İşler**: Geçici veya kısa süreli işler yapan bireyler, işsiz olarak kabul edilmezler. Ancak, geçici işlerin sona ermesinin ardından iş arayan ve sürekli bir iş bulamayan kişiler işsiz sayılabilir.

İşsizlik ve Ekonomik Göstergeler

İşsizlik oranı, bir ülkenin ekonomik sağlığının bir göstergesi olarak kabul edilir. Yüksek işsizlik oranları genellikle ekonomik durgunluk, düşük iş fırsatları veya iş piyasasındaki yapısal sorunlarla ilişkilidir. İşsizlik oranı, iş arayanların sayısının toplam iş gücüne oranı olarak hesaplanır.

Kimler İşsiz Sayılmaz?

İşsizlik tanımı kadar önemli olan bir diğer konu ise kimlerin işsiz sayılmayacağıdır. İşsizlikten sayılmayan durumlar şunlardır:

1. **Emekliler**: Çalışma hayatını sona erdiren ve emekli olan bireyler işsiz sayılmazlar. Emeklilik, iş gücünden ayrılma durumunu ifade eder.

2. **Ev Hanımları/Erkekleri**: Ev işleriyle meşgul olan ve herhangi bir ücretli işte çalışmayan bireyler işsiz olarak değerlendirilmezler.

3. **Öğrenciler**: Tam zamanlı olarak eğitim gören bireyler, iş arama sürecinde olmadıkları sürece işsiz sayılmazlar.

4. **Gönüllü Çalışanlar**: Gönüllü olarak, herhangi bir ücret talep etmeden çalışan bireyler, işsiz olarak kabul edilmezler çünkü resmi olarak iş arama sürecinde değillerdir.

İşsizlik Türleri

İşsizlik, çeşitli türleri ile farklı ekonomik durumları temsil eder:

1. **Frictional İşsizlik**: İş değişikliği veya iş arama sürecinde olan bireylerin oluşturduğu kısa süreli işsizliktir. Frictional işsizlik, genellikle geçici bir durumdur ve iş piyasasında yeni fırsatlar arayan bireyleri kapsar.

2. **Structural İşsizlik**: Ekonomik yapısal değişiklikler nedeniyle ortaya çıkan işsizliktir. Bu tür işsizlik, iş gücü ile mevcut iş fırsatları arasındaki uyumsuzluktan kaynaklanır. Örneğin, teknolojik gelişmelerin iş gücüne etkisi bu tür işsizliğe yol açabilir.

3. **Cyclical İşsizlik**: Ekonomik döngüler ve resesyonlar nedeniyle meydana gelen işsizliktir. Ekonomik durgunluklar sırasında talep düşer ve bu durum işsizlik oranlarını artırır.

İşsizlikle Mücadele Stratejileri

İşsizlikle mücadele, ekonomik politikaların önemli bir parçasıdır. İşsizlik oranlarını azaltmak için çeşitli stratejiler uygulanabilir:

1. **Eğitim ve Yetenek Geliştirme**: Bireylerin iş gücü piyasasına uyum sağlaması için eğitim programları ve yetenek geliştirme kursları düzenlenebilir.

2. **İş Yaratma ve Destekleme**: Yeni iş fırsatları yaratmak ve mevcut işletmeleri desteklemek için çeşitli teşvikler sunulabilir.

3. **Ekonomik Politikalar**: Hükümetler, işsizlik oranlarını kontrol etmek için ekonomik teşvikler ve politikalar geliştirebilir.

Sonuç

İşsizlik, hem bireylerin yaşam standartlarını hem de genel ekonomik durumu etkileyen önemli bir konudur. İşsiz sayılacak bireyler genellikle aktif olarak iş arayan ve çalışmaya hazır durumda olan kişilerdir. İşsizlik, ekonomik yapısal değişiklikler, ekonomik döngüler ve geçici iş arama süreçlerinden etkilenebilir. Bu nedenle, işsizlikle mücadele ve iş gücü piyasası politikaları önemlidir ve ekonomik sağlığı korumak adına çeşitli stratejiler gerektirir.