Eriniyorum ne demek ?

Baris

New member
Eriniyorum: Toplumsal Cinsiyet, Irk ve Sınıf Perspektifinden Bir İnceleme

Eriniyorum... Bazen, kelimenin tam anlamıyla bedenim ve zihnim arasında bir mesafe hissi, ruh halimin nasıl şekillendiğini sorgulatıyor. Ancak bu hissin sadece bireysel bir deneyim olmadığını biliyorum. Eriniyor olmak, çoğu zaman toplumdaki daha geniş yapılarla bağlantılıdır. Toplumda var olan normlar, cinsiyet rolleri, ırkçı ve sınıfsal ayrımlar, bu duyguya şekil verir. İşte bu yazı, "Eriniyorum" hissinin, toplumsal cinsiyet, ırk ve sınıf gibi sosyal faktörlerle ilişkisini incelemek için bir yolculuk olacak.

Toplumsal Cinsiyetin Etkisi: Kadınların ve Erkeklerin Farklı Deneyimleri

Toplumda kadın ve erkek olmak, yalnızca biyolojik farklarla açıklanamaz. Kadınlar, toplumsal cinsiyet rollerinin dayattığı baskılarla mücadele ederken, erkekler de bu baskıların kendi biçimlerinde etkisiyle karşı karşıya kalıyor. "Eriniyorum" hissi, cinsiyetle ilişkili farklılıklar gösterir.

Kadınlar, çoğu zaman özne olmaktan ziyade, toplum tarafından bir nesne olarak görülürler. Kadınların bedenleri, dış görünüşleri ve davranışları sürekli olarak toplumun beklentilerine göre şekillendirilir. Feminist teoriye göre, kadınlar genellikle 'eriniyor' olurlar çünkü toplumsal yapılar, onlara sürekli olarak pasif olmayı ve başkalarının isteklerine hizmet etmeyi öğretir. Cinsiyetçilik, toplumsal cinsiyetin kadınlar üzerinde bir kontrol mekanizması oluşturmasına sebep olur.

Birçok kadın, 'eriniyor' hissini, işyerlerinde karşılaştıkları cinsiyetçi ayrımcılık, aile içinde üzerlerinde kurulan geleneksel roller ve medyanın dayattığı güzellik standartlarıyla ilişkilendirir. Bu bağlamda, kadınlar kendilerini sürekli olarak 'yetersiz' hissettikleri ve yeterli olmadıkları bir dünyada yaşarlar. Örneğin, yüksek kariyer hedeflerine ulaşmak isteyen bir kadın, sürekli olarak erkek iş arkadaşlarının üstünlüğüne tanık olabilir ve bu ona 'yetersizlik' duygusu yaratabilir. Kadınların duygusal yükleri, genellikle toplumsal beklentilerle şekillenir. Erkekler ise, kadınların bu deneyimlerinden farklı olarak, empati kurmak yerine çözüm arayışına girmeye eğilimlidirler.

Ancak, erkeklerin de "eriniyor" hissettikleri bazı durumlar vardır. Toplum, erkekleri duygularını saklamaya ve güçlü olmaya teşvik eder. Bu baskı, erkeklerin duygusal olarak 'daha az' ifade vermelerine yol açabilir. "Eriniyor" duygusunun, erkeklerde içsel bir çatışma yaratması da oldukça yaygındır. Çünkü erkeklerin toplumsal rollerinin gereği, hem duygusal olarak yetersiz hissetmemeleri hem de sürekli olarak güçlü ve başarı odaklı olmaları beklenir.

Irk ve Sınıf: Eriniyor Olmanın Ekstra Katmanları

Toplumsal cinsiyetin yanı sıra, ırk ve sınıf faktörleri de "eriniyorum" hissini şekillendiren önemli unsurlardır. Irkçılıkla ve sınıf ayrımlarıyla karşılaşan bireyler, kendilerini sıklıkla dışlanmış ve yetersiz hissedebilirler. Irkçı baskılarla karşılaşan bireyler, toplumda kabul görmek ve kimliklerini bulmak konusunda daha fazla zorluk yaşayabilirler. Bu durum, özsaygıyı doğrudan etkiler ve kişinin 'eriniyor' duygusunu derinleştirir.

Beyaz olmayan, düşük gelirli veya toplumda dışlanmış gruplara ait bireyler, toplumsal yapılar tarafından kabul edilme, görünür olma ve değer görme konusunda ekstra zorluklarla karşılaşırlar. Örneğin, düşük gelirli bir kadının iş bulması veya eğitimde başarılı olması, sınıfsal ayrımcılık nedeniyle çok daha fazla engelle karşılaşabilir. Bir kişinin, ekonomik seviyesinin toplumun geri kalanıyla eşit olmaması, onlara dışlanmışlık hissini doğurur. Bu dışlanmışlık, 'eriniyor' duygusunu tetikler çünkü kişi, toplumun kendisini sürekli olarak yetersiz ve 'eksik' gördüğünü hisseder.

Irk ve sınıf gibi faktörler, aynı zamanda toplumsal yapının neden olduğu sosyal bariyerlerle de ilişkilidir. Siyah ya da Latino bir kadının iş dünyasında karşılaştığı engeller, bu bireylerin toplumsal yapılar içinde 'eriniyor' hissetmelerine yol açabilir. Birçok çalışmada, düşük gelirli bireylerin, sosyal yapının onları daha az değerli gördüklerini düşündüklerini ortaya koymuştur. Bu, eriniyor hissinin ırksal ve sınıfsal bir yansımasıdır.

Çözüm ve Toplumsal Değişim: Hepimizin Payı Var

Toplumsal eşitsizlikler ve normlar, yalnızca bireysel düzeyde eriniyor hissini tetiklemekle kalmaz, aynı zamanda bu durumların kolektif bir şekilde değişmesi gerektiğine dair güçlü bir çağrı yapar. Kadınlar ve erkekler, farklı deneyimlerle karşılaşsalar da, toplumsal cinsiyet rollerinin, ırkçılığın ve sınıf ayrımcılığının etkileri, hepimizi etkiler. Eriniyor olmak, toplumsal yapının bizleri bu şekilde şekillendirmesinin bir sonucudur.

Birlikte, toplumsal normları ve bu normların yarattığı eşitsizlikleri sorgulamalıyız. Kadınlar daha güçlü olmalı ve cinsiyetçi beklentilere karşı çıkmalı, erkekler ise duygusal ihtiyaçlarını ifade etmeye cesaret etmelidir. Irkçılık ve sınıf ayrımcılığına karşı durmak, bu tür duyguların yok olmasını sağlayabilir. Ancak bunu yalnızca bireysel bir çaba olarak görmek yetersiz olacaktır. Gerçek değişim, sosyal yapıları yeniden şekillendirmekten geçer.

Düşündüren Sorular

"Eriniyorum" hissinin toplumsal yapılar tarafından ne ölçüde şekillendirildiğini düşünüyorsunuz?

Cinsiyet, ırk ve sınıf faktörleri, duygusal deneyimlerimizi nasıl etkiliyor?

Toplumsal normlar, duygusal deneyimlerimizi sınırlandıran engeller yaratıyor mu?

Eriniyor olmanın, toplumsal eşitsizliklerin yansıması olarak daha fazla kabul edilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?

Bu sorular, bu yazının temel düşüncelerini daha da genişletmeye yardımcı olabilir. Hepimizin deneyimleri farklı olsa da, toplumsal yapıların üzerimizdeki etkisini tartışmak, bu konuda daha fazla farkındalık yaratabilir.