Japonya'nın eski adı nedir ?

Bengu

New member
**Japonya’nın Eski Adı: “Hi no Moto”dan “Nihon”a Uzanan Hikâye**

İlk kez “Japonya’nın eski adı neydi?” sorusunu duyduğumda aklıma şöyle bir şey gelmişti: “Kesin eskiden daha havalı bir adı vardı, sonra sadeleştirdiler.” Hani bazı markalar olur ya, önce uzun uzun isimlerle çıkar sonra “kısaltalım, modern olsun” derler… Japonya için de benzer bir süreç yaşanmış gibi. Ama işin içine girince gördüm ki mesele sadece isim değil; kimlik, dış politika ve hatta “biz kimiz?” sorusunun cevabı.

Bir forumda bunu tartışırken fark ettim: bazı arkadaşlar konuya “en eski kayıt hangisi?” diye yaklaşırken, bazıları “insanlar kendilerine ne diyordu?” diye bakıyor. İkisi de doğru ama aynı şey değil. Tam da burada iş ilginçleşiyor.

---

**“Hi no Moto”: Güneşin Doğduğu Yer Meselesi**

Japonya’nın bilinen en eski isimlerinden biri **“Hi no Moto” (日の本)**. Kelime anlamıyla “güneşin kaynağı” ya da daha bildiğimiz haliyle “güneşin doğduğu yer”.

Bu isim, özellikle Çin ile olan ilişkiler bağlamında ortaya çıkıyor. 7. yüzyılda Japon hükümdarının Çin imparatoruna gönderdiği bir mektupta şu ifade geçiyor:

**“Güneşin doğduğu yerin hükümdarı, güneşin battığı yerin hükümdarına yazıyor.”**

Bu cümle bile tek başına politik bir mesaj. Yani mesele sadece coğrafya değil, aynı zamanda “biz de buradayız ve eşitiz” deme şekli.

Stratejik düşünen biri bu noktada şunu sorabilir:

“Bu isimlendirme bilinçli bir diplomatik hamle miydi?”

Büyük ihtimalle evet. Çünkü Çin merkezli dünya görüşünde Japonya, doğuda kalan bir ada. Japonlar bunu avantaja çevirip kimliklerinin merkezine koymuş.

Empatik açıdan bakıldığında ise bu isim, doğayla kurulan ilişkiyi de yansıtıyor. Güneş sadece bir yön değil; yaşamın, ritmin ve kültürün sembolü.

---

**“Nihon” ve “Nippon”: Bugünkü İsmin Kökleri**

Bugün Japonya’nın kendi dilindeki adı **“Nihon” (日本)** veya daha resmi kullanımıyla **“Nippon”**.

Bu iki okunuş da aynı karakterlere dayanıyor:

* 日 = güneş

* 本 = köken / kaynak

Yani aslında modern isim bile eski anlamı koruyor: **“Güneşin kaynağı.”**

Burada ilginç bir detay var:

* “Nippon” daha resmi, devlet düzeyinde kullanılır (örneğin para üzerinde).

* “Nihon” ise günlük konuşmada daha yaygın.

Bu durum bana biraz şu hissi veriyor:

Bir ülkenin hem resmi kimliği hem de günlük hayattaki “samimi hali” var. Bizdeki “Türkiye Cumhuriyeti” vs. “Türkiye” gibi.

---

**“Wa” (倭): Tartışmalı Eski İsim**

İşin biraz daha karanlık ve tartışmalı tarafına gelirsek: Çin kaynaklarında Japonya için kullanılan eski bir isim daha var: **“Wa” (倭)**.

Bu karakterin anlamı zamanla tartışmalı hale geliyor çünkü bazı yorumlara göre “küçük”, “eğik” gibi olumsuz çağrışımları var. Japonlar bu yüzden bu karakteri zamanla terk edip yerine daha olumlu anlam taşıyan “和” (uyum, barış) karakterini tercih ediyor.

Burada çok net bir kimlik inşası görüyoruz.

“Bize dışarıdan verilen isim hoşumuza gitmiyorsa, kendi ismimizi yeniden tanımlarız.”

Bu durum bana günümüzde ülkelerin ya da toplulukların kendi isimlerini yeniden sahiplenme süreçlerini hatırlatıyor. İsim sadece bir etiket değil; saygı, güç ve temsil meselesi.

---

**İsim Meselesine Farklı Bakışlar: Strateji ve İnsan Hikâyeleri**

Forumlarda dikkatimi çeken bir şey var:

Bazı kullanıcılar isimleri tamamen “devlet politikası” üzerinden okuyor, bazıları ise “insanların kendini nasıl hissettiği” üzerinden.

Mesela bir arkadaş şöyle demişti:

“Bu isimler Japonya’nın dış dünyaya verdiği mesajdır.”

Bir başkası ise şunu yazmıştı:

“İsimler aynı zamanda insanların kendilerini nasıl gördüğünü anlatır.”

İkisi de eksik değil, aksine tamamlayıcı.

Stratejik bakış açısı bize şunu gösteriyor:

* İsimler uluslararası ilişkilerde araçtır.

* “Güneşin doğduğu yer” demek, coğrafi konumu avantaja çevirmektir.

Daha ilişkisel ve insan odaklı bakış ise şunu ekliyor:

* Bu isimler kültürel aidiyeti şekillendirir.

* İnsanlar kendilerini bu anlamlar üzerinden tanımlar.

Yani mesele sadece “ne deniyor?” değil, “neden böyle deniyor ve insanlar bunu nasıl yaşıyor?”

---

**Gerçek Dünya Bağlantısı: “Japan” İsmi Nereden Geliyor?**

Peki biz neden “Japonya” ya da “Japan” diyoruz?

Bu isim doğrudan Japonca’dan değil, Çin üzerinden Avrupa’ya geçmiş.

Çince’de Japonya için kullanılan “Riben” kelimesi, zamanla Malayca ve ardından Portekizce üzerinden “Japan” halini alıyor.

Yani aslında biz Japonya’ya, onların kendine verdiği isimle değil, **başkalarının onlara verdiği ismin evrimleşmiş haliyle** hitap ediyoruz.

Bu da ilginç bir soru doğuruyor:

“Bir ülkenin gerçek adı hangisi? Kendi söylediği mi, başkalarının dediği mi?”

---

**Sonuç Yerine: Bir İsimden Daha Fazlası**

Japonya’nın eski adı tek bir kelimeyle açıklanabilecek bir konu değil.

“Hi no Moto”, “Nihon”, “Nippon” ve hatta “Wa”… Hepsi farklı dönemlerin, farklı bakış açıların ürünü.

Bana göre asıl ilginç olan şu:

Bir ülkenin adı, onun tarihinin kısa bir özeti gibi. Diplomasi, kültür, algı ve kimlik hepsi içinde.

Şimdi size bırakıyorum:

* Sizce bir ülkenin adı, onun gücünü ve konumunu etkiler mi?

* Japonya “güneşin doğduğu yer” demeseydi, bugün aynı sembolik etkiye sahip olur muydu?

* Ve en önemlisi: Biz bir ülkeyi hangi isimle anıyorsak, aslında kimin bakış açısını kullanıyoruz?

Merak ediyorum, siz bu isimler arasında hangisini daha “gerçek” buluyorsunuz?